Verksamhet
Nose Work


Nose Work är en utmärkt aktivering för hund och förare, för att tillsammans få en roligare och mer givande vardag. Denna aktivering har även utvecklats till en hundsport, som blev officiell 2017.

Det finns många bra saker med Nose Work, som fått den att växa och blivit mycket uppskattad och populär:


  • Passar alla hundar, oavsett ras, storlek, ålder och lynne.
  • Passar även de flesta mattar & hussar, enligt samma argument som ovan.
  • Osäkra och reaktiva hundar blir ofta gladare och modigare med Nose Work i vardagen.
  • Oavsett om man vill tävla eller bara få en rolig stund tillsammans med sin bästa vän, så lämpar sig Nose Work alldeles utmärkt.


Nose Work handlar om att hunden skall lära sig att urskilja olika vattenbaserad dofter, eukalyptus, lagerblad samt lavendel. Dessutom skall föraren kunna uppmärksamma hundens signaler när doften hittas.


Nose Work ska vara en gemensam skattjakt, där det gäller att tillsammans hitta den gömda doften.

Kurser & verksamhet

Aslan

Nose Work - Grundkurs steg 1


För nybörjare eller ekipage som behöver grundkunskaper i Nose Work. Kursen är uppdelad på 5 tillfällen á 2 timmar.

Tyngdpunkten läggs vid olika inlärningsmetoder för att säkerställa att hunden lär sig att använda sin nos för att hitta en droppe hydrolat. Vi introducerar doften eukalyptus och varvar praktik med teori. Rekommenderas från ca 8 mån ålder och äldre.


Nose Work- Grundkurs fördjupning steg 2


För hundar som har befäst doften eukalyptus och föraren är bekant med grundläggande regelverk.

Kursen är uppdelad på 4 tillfällen á 2 timmar.

Träffarna har varsitt momenttema, dvs behållare, inomhus, utomhus samt fordon. Introduktion och tankar bakom olika markeringar. Nose Work- Fortsättningskurs steg 3


För ekipage som har befäst doften eukalyptus och som är redo för/har genomfört doftprov. Kursen är uppdelad på 5 tillfällen á 2 timmar.

Nya miljöer introduceras, då vissa träffar sker på annan plats. Fördjupning av de olika momenten i olika utmaningar. Kursen avslutas med en kurstävling i samtliga moment, en sk TSM.

Målet med kursen är att få kunskap och mod för start i klass 1.Nose Work- Tävlingskurs klass 1


För ekipage som har befäst doften eukalyptus och som är redo för/har startat klass 1. Kursen är uppdelad på 3 tillfällen á 2 timmar.

Vi träffas i olika miljöer och finslipar sökteknik och taktik, för att kunna uppnå 100 poäng vid start i klass 1.Nose Work- Tävlingskurs klass 2


För ekipage som har startat i klass 1 eller är klara för klass 2. Kursen är uppdelad på 3 tillfällen á 2 timmar.

Vi träffas i olika miljöer, befäster doften lagerblad och tränar på de delar som dyker upp i klass 2, höga gömmor, oåtkomliga gömmor, flera gömmor i samma sök. Strategi för att klara 100 poäng i klass 2.


Nose Work- Tävlingskurs klass 3


För ekipage som tävlar klass 2, med siktet inställt mot klass 3. Kursen är vid 1 tillfälle á 3 tim. Träffen börjar med teoretisk genomgång av klass 3. Sedan får alla deltagare prova en TSM, motsvarande klass 3. Träffen avslutas med feedback och sammanfattning.


Valpnos


För valpar, 4-7 mån vid kursstart. Vi fokuserar på miljöträning, kroppskontroll, nosaktivering och lek. Inga hydrolat introduceras, bara godis och leksaker. Kursen är uppdelat på 3 träffar á 2 tim.


Valpkurs 


Lär känna din nya familjemedlem!

För valpar, 3-6 mån vid kursstart

Grunder för valpens utveckling, såsom kontakt, samarbete, inlärning, belöning, hälsa och aktiviteter.

Detta är kanske hundens allra viktigast kurs för att kunna skapa en trygg och harmonisk vardag tillsammans.

Kursen är uppdelad på 5 tillfällen á 1,5 timme.